Bild: Committee of Relatives of Saharawi political prisoners group Gdim Izik (CFPPS)
ICJ-S observatör Lisa Staxäng kommenterar idag i en intervju med Sveriges Radi rättegången mot de 24 västsaharier som i helgen dömdes till oskäligt långa fängelsestraff av en militärdomstol i Rabat. Staxäng framhåller bland annat att samtliga försvarsadvokater inte var på plats under förhandlingen, och att de åtalades uppgifter om att de utsatts för tortyr avvisats samma dag som de framförts.
Sveriges Radio rapporterar att rättegången väntas tas upp när Sveriges biståndsminister Gunilla Carlsson sammanträder med Marockos talman Karim Ghellab i Stockholm idag.
Här följer ett längre uttalande om bristerna i rättegången:
– Marocko har skrivit under och ratificerat de flesta av de internationella traktat som tillförsäkrar civila rätten till en rättvis rättegång. Vi är mycket kritiska till hur de åtalades juridiska rättigheter tillvaratogs under den rättegång som vi var nere på plats och bevakade delar av här i början av februari, säger Lisa Staxäng vid Svenska Avdelningen av Internationella Juristkommissionen, ICJ-S.
– För det första är det oerhört allvarligt att alla åtalade hävdat att de kontinuerligt har utsatts för tortyr, och att domstolen upptog bevisning om detta men avvisade anklagelserna samma dag. Detta gäller självfallet de åtalades rätt att inte bli utsatta för tortyr, men det gäller också processuella rättigheter som rätten att tiga och att domstolen inte ska godta bevis som tillkommit under tortyr.
För det andra upplevde vi att de åtalades processuella rättigheter inte tillvaratogs – framförallt avseende möjligheterna att komma till tals och att bli hörd. En viktig rättighet som vi inte upplevde uppfylldes är rätten till ett rättvist försvar – möjligheterna att få ta del av förundersökning alla försvarsadvokater var inte på plats, rätten att kalla egna vittnen var oerhörd begränsad, likaså tiden för att förbereda vittnena.
Ett flertal av de åtalade har hassaniya som modersmål. De har rätt till tolkning, vilket de inte fick mer än i summarisk form.
För det tredje omfattar också rätten till en rättvis rättegång rätten att informera någon annan om frihetsberövandet. Vi pratade med ett flertal av de åtalades familjemedlemmar, det gick veckor innan de fick reda på vad som hänt de gripna och var de befann sig.
För ytterligare kommentarer, kontakta Lisa Staxäng via e-post.